Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Pergola bouwen: 5 tips
Een pergola is een leuke manier om je tuin extra dimensie te geven. Denk niet alleen aan een houten constructie begroeid met klimplanten, een pergola is ook geschikt als losse overkapping of sierlijke boog over het tuinpad. Heel veel mogelijkheden dus! Zelf een houten pergola bouwen? We hebben de 5 beste tips voor je op een rijtje gezet.
Romantische wijnranken, een prachtige rozenboog of gewoon een fijne groene plek met een schaduwdoek; de pergola is van alle markten thuis. Het houten bouwsel is helemaal terug van weggeweest. Door zijn veelzijdigheid is er voor bijna iedere tuin wel een geschikte toepassing te vinden. Het leuke is dat iedereen er wel een kan bouwen, zeker als je op een paar dingen let:
1. Kies het juiste hout en afmetingen
Net als bij alle andere houtprojecten is bij het bouwen van een pergola belangrijk welke houtsoort je kiest. De meest gebruikte soorten zijn geïmpregneerd hout, nobifix en douglas hout. Dit omdat deze houtsoorten duurzaam zijn. Onbehandeld douglas hout heeft bijvoorbeeld een levensduur van tussen de 10 en 15 jaar (bij bovengronds gebruik). Wanneer je het hout meteen in de grond wil gebruiken, moet je het voorbehandelen met een houtcoating zoals bielzenzwart. Nobifix kun je weer wel direct in de grond plaatsen, deze houtsoort gaat namelijk net zo lang mee als tropisch hardhout.
Naast de houtsoort kun je bij een houten pergola ook kiezen voor vierkante of juist ronde palen. Het gebruik van rondhout geeft een speelsere en meer romantische uitstraling, het gebruik van vierkante palen komt beter tot zijn recht in een moderne, strakkere tuin. Let hierbij wel op dat een pergola met rondhout moelijker te monteren is dan een met vierkante palen. Wanneer je kiest voor rondhout zijn er ook diverse opties. Kies bijvoorbeeld voor mooie rechte ronde palen van gefreesd geïmpregneerd hout of juist wat kronkeligere palen van kastanje of robinia hout.
2. Ga voor de goede afmetingen
Wanneer je bepaald hebt waar de pergola moet komen, is goed meten een tweede stap, gevolgd door een gedegen bouwplan. Bij de afmetingen is het handig om rekening te houden met de standaard kopmaten en lengtes per houtsoort welke in de handel zijn, zeker nu tuinhout wat schaars kan zijn. Ook handig om rekening mee te houden: kies bij de lengtes/overspanning van de bovenliggers de juiste hoogte. Zo voorkom je dat ze gaan doorhangen.
3. Pergola bouwen: de verankering
Om optimaal van je houten pergola te genieten, is het belangrijk om te zorgen voor goede verankering. Wanneer je bepaald hebt waar het bouwwerk moet komen te staan, kun je daarna met een grondboor gaten maken voor de palen. Je wil natuurlijk niet dat de pergola omwaait, daarom is het aan te raden om beton te gebruiken om de palen te verankeren. Je kunt ook kiezen voor paalhouders met punt, hiermee hou je het hout van de grond weg en wordt het minder blootgesteld aan vocht en rot.
Weet je niet helemaal zeker welke hoogte of diepte je nodig hebt? Kies dan voor een ijzeren paalhouder met hoogteverstelling.
4. Schoren zijn onmisbaar
Een regelmatig gemaakte fout wanneer mensen een pergola maken is het vergeten van de schoren. Dit zijn de schuine balken in de hoeken van de pergola, tussen de palen en de liggers. Deze balken zorgen voor extra stabiliteit. Zeker bij grotere pergola’s mogen ze niet ontbreken. Wanneer je ze weglaat, bestaat namelijk de kans dat de balken breken wanneer ze bloot worden gesteld aan harde wind. Ook
zouden de bovenliggers wat kunnen gaan doorhangen onder hun eigen gewicht.
Schoren zijn er in verschillende maten. Je kunt ze natuurlijk zelf op maat zagen, maar we hebben er ook kant-en-klaar in onze webshop. Een schoor van 6,8×6,8 cm bijvoorbeeld, deze past mooi bij palen van 68×68 of 88×88.
5. Ruiters op de pergola bevestigen
Ruiters zijn de dwarse balkjes bovenop de pergola. Deze zorgen ervoor dat de klimplant steun heeft en daarnaast geven ze de nodige verfraaiing aan het geheel. Bij het bevestigen van de ruiters op de pergola is het belangrijk om een gelijke onderlinge afstand aan te houden, zeker voor het zicht. Meestal wordt hier ongeveer 50 cm voor aangehouden.
Het is ook aan te raden om rekening te houden met het soort schroeven dat je wil gebruiken. Zo zit in bijvoorbeeld bij kastanje- of robiniahout van nature looizuur. Dit is goed voor de levensduur van het hout, maar niet voor ijzer. Het is dan ook aan te raden om roestvrijstalen schroeven te gebruiken, zo wordt bovenmatige slijtage voorkomen.
Heb je vragen over het bouwen van een houten pergola of heb je hout op maat nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.