0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

Hout eigenschappen

‘’Hout’’ rekening met onderstaande (nadelige) eigenschappen van hout. Deze eigenschappen zijn niet te voorkomen en zijn geen reden tot garantie/omruiling. Hout is een natuurlijk materiaal.

Kleur
De vorm, kleur en nerf van het hout creëren na verwerking een natuurlijk kleurenspel. Bij geïmpregneerd hout kunnen kleurverschillen ontstaan omdat de kleurpigmenten bij keteldrukimpregnering niet gelijkmatig worden geabsorbeerd. Dit komt doordat de dichtheid van het hout verschillend is en er daardoor een andere kleurintensiteit ontstaat. Dit trekt meestal na verloop van tijd weg door weersinvloeden. Ook kan de kleur van gespoten en geverfd hout per partij verschillen.

Groene vlekken
Op geïmpregneerd hout zijn af en toe kleine groene stippen of vlekken te zien. Dit zijn onschadelijke zoutkristallen die zich aan het oppervlak hebben samengevoegd met de natuurlijke hars uit het hout. Na verloop van tijd vervagen deze stippen om uiteindelijk te verdwijnen. Een dergelijke uitbloeiing van zoutkristallen gebeurt niet bij dompel-impregnatie. Daarom kunnen deze kleine groene stippen of vlekken op het oppervlak worden beschouwd als een kwaliteitskenmerk. Ze zijn namelijk het gevolg van een zorgvuldig impregneerproces middels keteldruk.

Schimmels en blauwe plekken
Keteldruk geïmpregneerd hout wordt tijdens het impregneerproces erg vochtig. Vooral in het warme seizoen kan daardoor meeldauw- en schimmelaantasting ontstaan. Deze schimmels zijn niet van invloed op de kwaliteit en de sterkte van het hout. Deze aantastingen verdwijnen of kunnen eenvoudig met de hand  worden weggeveegd. U kunt lichte schimmel verwijderen door het hout met azijn of alcohol te besproeien. Na 30 minuten kunt u het hout afwassen. Zwaarder aangetaste gedeeltes kunnen worden behandeld met een chloorhoudende huishoudreiniger. Fijnbezaagd lariks/douglas is vers gezaagd en bevat in hoge mate vocht. Dit vocht kan tijdens opslag en verwerking schimmelvorming veroorzaken. Al het vers gezaagde lariks/douglas krijgt bij onze importeurs bij binnenkomst in Nederland een anti-schimmel/anti-blauw behandeling die deze schimmelaantasting zoveel mogelijk voorkomt.

Noesten en vlammen
Deze zijn karakteristiek voor hout en geven ieder hout een unieke uitstraling. Noesten maken deel uit van het natuurlijke uiterlijk van hout en kunnen variëren in aantal en grootte. Ondanks zorgvuldige kwaliteitscontroles vallen noesten soms uit bij droog weer. Dit kan nooit volledig worden voorkomen en betekent geen kwaliteitsvermindering.

Ruwe plekjes en randen
Zelfs met de grootste zorg in het productieproces kunnen ruwe plekken en schaafafwijkingen niet altijd worden vermeden. Ruwe plekken kunnen met name voorkomen ter plaatse van noesten bij houtvezels die tegen de verwerkingsrichting inlopen. Bij profileringen en ronde hoeken kunnen kleine vezelscheuren voorkomen als gevolg van de verwerking dwars op de houtvezel.

Hars
Hars op een houten oppervlak is volkomen normaal en zelfs onvermijdelijk. In het eerste jaar kan er hars uit het hout komen. Verse vlekken kunnen worden verwijderd met terpentine. Wanneer hars aan de oppervlakte is gekomen wordt het doorgaans snel bros. Het valt daardoor spontaan van het hout af. Het kan ook met een schaaf verwijderd worden. Bij bepaalde soorten hardhout kan tijdens warme periodes een kristalachtige hars aan de oppervlakte verschijnen. Dit proces stopt na verloop van tijd. De harskorrels kunnen verwijderd worden met een harde borstel of schaaf.

Merg
De mergbuis is de centrale buis in de eerste ring van de boomstam. Het verschilt van het omringende hout: de kleur is donkerder en anders van structuur. Bij de bewerking van het hout kan de mergbuis volledig of gedeeltelijk zichtbaar worden. Deze eigenschap maakt deel uit van de natuurlijke uitstraling van het hout. Soms wordt de mergbuis ten onrechte aangezien voor houtrot.

Mini boorgaatjes
Sommige hardhoutsoorten kunnen kleine gaatjes (pinholes) vertonen. Deze gaatjes zijn veroorzaakt door nathoutboordertjes die zich voeden met de sappen van de boom. Zodra een boom is gekapt, sterven deze insecten en bestaat er dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan. Deze ‘pinholes’ worden soms ten onrechte aangezien voor houtworm. Deze pinholes vormen geen enkel gevaar en hebben geen invloed op de duurzaamheid of de statische eigenschappen van het hardhout.

Krimpen/uitzetten, kromtrekken en scheurvorming
Hout zwelt op wanneer het vocht opneemt en krimpt wanneer het vocht afstaat. Dit kan de dikte en breedte van het hout aanzienlijk veranderen. In de lengterichting zijn de veranderingen echter minimaal. Toleranties in de houtafmetingen zijn daarom een natuurlijk verschijnsel en geen tekortkoming. Een heel natuurlijk gevolg van dit zwel- en krimpgedrag is dat er scheuren en vervormingen kunnen optreden. Droogtescheuren komen het meest voor bij hout waar het hart van de boom nog ingesloten zit (zoals bij pallissades). De scheuren hebben geen invloed op de stabiliteit of duurzaamheid van het hout en kunnen, afhankelijk van het weer, bijna volledig sluiten.

Indien u een project uitvoert met vers gezaagd (=ongedroogd) lariks/douglas hout adviseren wij u om rekening te houden met minimaal 4% krimp na verwerking. Dit betekent dat zorgvuldig en goed afgewerkte constructies na verloop van tijd een iets minder strakke uitstraling kunnen krijgen. U kunt dit voorkomen door kunstmatig gedroogd lariks/douglas hout toe te passen. Hout is een natuurlijk product dat kan zwellen en krimpen. Daarom kunnen de vermelde maten een geringe afwijking vertonen, afwijkingen tot circa 10% zijn mogelijk.

Door de intern ronde structuur zal hout altijd in meer of minder mate kromtrekken. Houdt u hier alstublieft rekening mee bij het bestelproces. Bestel daarom altijd iets meer dan u netto nodig heeft om te voorkomen dat u te kort komt mocht er een onbruikbare plank/balk tussen zitten.

Opslag
In vele gevallen gaat u na ontvangst niet direct met uw bestelling hout aan de slag. Om nadelige eigenschappen te voorkomen zijn er enkele aandachtspunten bij de opslag van het hout:

  • Niet in de zon
  • Op een droog en geventileerde locatie
  • Op een vlakke ondergrond, horizontaal gelegen vrij van de grond door middel van draag balkjes

Dek hout vooral niet af met een bouwzeil, dan kan het hout niet ventileren en ontstaat er o.a. schimmelvorming.

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 65 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram