0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

Zo hou je je blokhut van Noord-Europees vuren langer in goede staat

Je uren klussen hebben je geen windeieren gelegd: je nieuwe blokhut of tuinhuis staat! Een echte aanwinst voor je tuin waar je natuurlijk nog jaren van wilt genieten. Maar hoe hou je je tuinhuis zo lang mogelijk mooi? Wij hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Wat het allerbelangrijkste is om in je achterhoofd te houden, is dat hout een levend product is. Hout leeft, krimpt en zet uit. Dit gebeurt onder andere onder invloed van het weer. Denk aan regen en vocht, maar ook zonlicht. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het hout zo lang mogelijk mooi te houden:

1. Bescherm je tuinhuis tegen schimmel

Stap één in het langer genieten van je blokhut of tuinhuis van blank vurenhout is een houtbehandeling tegen schimmel. Op deze manier ga je verrotting tegen. Gebruik allereerst een impregneermiddel en behandel de blokhut of het tuinhuis hierna met een beits of verf. Het is belangrijk dat je zowel de binnen- als buitenzijde van je bouwwerk meeneemt. Op deze manier voorkom je dat deuren en profielen kromtrekken.

2. Zorg voor goede ventilatie

Hout reageert op vocht. En de beste manier om teveel vocht en alle gevolgen van dien te voorkomen, is goede ventilatie. Daarom raden we altijd aan om 2 ventilatieroosters in je blokhut of tuinhuis te monteren. Zorg ervoor dat deze diagonaal tegenover elkaar geplaatst wordt, zo zorg je voor een optimaal resultaat.

3. Extra aandacht voor de ondergrond

De ondergrond waarop je bouwwerk geplaatst wordt, verdient altijd extra aandacht. Via de grond kan er namelijk al snel vocht in het hout trekken. Kies daarom altijd voor funderingsbalken of een soortgelijke oplossing. De specifieke funderingbalken van hout of kunststof hebben een afwaterprofiel en een keerrand waardoor het regenwater niet naar binnen kan lopen. Een vlakke, stabiele ondergrond of fundering zorgt ervoor dat je tuinhuis ook over vijf jaar nog netjes rechtop en stevig op de grond staat.

4. Volg de handleiding

De handleiding is vaak niet het best gelezen boekje in de boekenkast, maar je goed verdiepen kan veel voordeel opleveren. Verbind balken nooit onderling door er losse elementen tegenaan te monteren. Gebruik een expansielat. Hiermee voorkom je dat je tuinhuis verzakt en er kieren ontstaan.

5. Vergeet de raamafwerking niet

De plaatsen waar glazen panelen geplaatst worden, bijvoorbeeld ramen, zijn extra kwetsbaar voor vocht. Omdat regenwater over het raam loopt, loopt het hout onder het raam risico op zogeheten regenvlekken. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van beglazingskit.

Wanneer je al deze stappen volgt, kun je jaren langer van je tuinhuis of blokhut genieten. Kom je er niet helemaal uit, of wil je meer weten over de beste oplossingen voor jouw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met ons op. Ons team helpt je graag.

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 65 reviews.


Aangepaste openingstijden

Op Tweede Pinksterdag (20 mei) zijn wij gesloten

U kunt natuurlijk wel een bestelling plaatsen in onze webshop, houd wel rekening met een eventueel langere levertijd

Bedankt voor uw begrip

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram