0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

Potdekselplanken en Zweeds rabat, hoe zit dat?

De potdekselplank is al enkele jaren helemaal terug. Vroeger zag je het veel op zwart geteerde boerenschuren of de onderkant van molens en hooibergen. Zweeds rabat, potdekselplanken, brede rechte planken en schaaldelen (boomstamplanken) zijn veelgehoorde termen die hierbij gebruikt worden. Maar hoe zit het precies en wat kun je er mee? We vertellen je er graag meer over in deze blog.

Het hout potdekselend over elkaar heen stapelen ziet er niet alleen mooi uit, het zorgt ook voor een goede afvoer van regenwater, wat de levensduur van het hout op zijn beurt weer ten goede komt. Deze manier van monteren is dan ook ideaal om te gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • Schuttingen
  • Overkappingen
  • Tuinhuisjes
  • Gevelbekleding

Zweeds Rabat

In plaats van het zelf potdekselen met gewone rechte planken, kun je ook kiezen voor Zweedse rabatdelen. Deze term vindt haar oorsprong in Zweden waar de kenmerkende rode gepotdekselde huizen staan. Zweeds rabat is een potdekselplank die een sponning (uitsparing) heeft waardoor ze gemakkelijk in en over elkaar vallen. Je krijgt dus een strakker effect.

Het voordeel van deze soort potdekselplanken is dat het hout ruimte heeft om in de hoogte te werken, maar je toch geen spleten zult zien. Zo kun je in ieder jaargetijde en door de jaren heen genieten van een strak resultaat. Bovendien hebben de planken aan de achterkant meerdere zaagsnedes waardoor ze niet zo snel hol zullen gaan staan.

Met schaaldelen over elkaar bevestigd krijg je een grillig effect, want elke boomschorsplank is in principe verschillend in breedte en vorm. Het geeft een country en westernlook.

Douglas, of toch geïmpregneerd?

Omdat het hout buiten veel te voorduren krijgt, denk bijvoorbeeld aan zon maar ook regen, is het belangrijk dat je kiest voor een houtsoort met een lange levensduur en het indien nodig impregneert. In onze houthandel vind je onder andere (Celfix) geïmpregneerd Zweeds rabat of brede rechte planken.

Het prachtig oranje /rode douglas hout wint nog steeds aan populariteit in ons land. Niet zo gek, want het ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook duurzaam bij bovengronds gebruik. Omdat douglas hout van nature rijk is aan hars, is het niet noodzakelijk om het hout te impregneren. Het zal wel gaan vergrijzen en krijgt zo een natuurlijke rustieke uitstraling.

Nostalgisch zwart

Naast de 'naturel' planken is het ook mogelijk om te kiezen voor zwarte potdekselplanken. Deze geven de tuin een luxe uitstraling en passen helemaal bij de huidige industriële trend. Een bijkomend voordeel: de groene kleur van de planten in de tuin steekt mooi af tegen de donkere achtergrond. Natuurlijk is het strakke zwart ook prima te combineren met naturel hout.

Onze zwart gespoten potdekselplanken worden onder vacuümdruk geïmpregneerd, gedroogd en hierna tweezijdig zwart gecoat. Zo weet u zeker dat het hout lang meegaat en zwart ook echt zwart blijft. Onzichtbaar monteren? Kies dan voor schroeven met een zwarte lenskop.

Wil jij ook aan de slag met potdekselplanken, Zweeds rabat of schaaldelen? We helpen je niet alleen graag aan alle benodigde materialen maar denken ook met je mee en geven je graag advies. Kom gerust langs in onze houthandel, neem een kijkje in onze webshop of neem contact met ons op.

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 68 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram