0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

Maak je eigen houten kerstboom

Twinkelende lampjes, vrolijk gekleurde ballen en misschien wel een candy cane of twee. Staat jouw kerstboom al? Of misschien wil je het dit jaar juist wel heel anders aanpakken. Wat dacht je van een sfeervolle houten kerstboom? We leggen je in deze blog graag uit hoe je deze kunt maken.

Houten kerstbomen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. We geven je een bouwplan voor een zogenaamde 3D kerstboom, welke je zo kunt draaien dat je allerlei versieringen op de plankjes kan leggen. En wel zo handig: de boom is ook makkelijk in elkaar te draaien zodat hij weinig bergingsruimte in beslag neemt.

Voor je aan de slag gaat

Voor je enthousiast je spullen pakt om aan de slag te gaan, is het belangrijk om eerst te bekijken hoe groot de boom moet worden. Let hierbij wel op dat je niet hoger komt dan 160 cm, dit in verband met het gewicht van het hout. Het is natuurlijk zonde als je creatie om zou vallen.

Een basis van rond hout

De staander van de houten kerstboom kun je het beste maken van stevig rond hout. Kies hierbij voor een stevige variant, eentje die stevig genoeg is om het gewicht van alle afzonderlijke plankjes te dragen.

Voor de basis van de boom heb je naast rond hout ook brede latten of planken nodig. Hiervan kun je de voet maken. Omdat de kerstboom stabiel moet staan, raden wij je aan planken te gebruiken die minimaal net zo breed zijn als de planken waarvan je de boom gaat stapelen.

Hoe ga je te werk?

Zaag de planken voor de voet op ongeveer 60 cm haaks af. Bevestig een van deze plankjes vanaf de onderkant aan de ronde paal. In het tweede plankje maak je in het midden een gat met de diameter van de paal.

Aan de onderzijde voorzie je diezelfde plank aan weerszijden van voetjes ter dikte van de plank. Nu kun je dit tweede plankje vanaf de bovenkant over de staander schuiven. De basis voor de kerstboom staat nu stabiel op de grond.

 De boom

Voor de ‘takken’ van de boom gebruik je houten planken van ca. 9 cm breed en ongeveer 1.5 cm dik. Je kunt hiervoor verschillende houtsoorten gebruiken, denk bijvoorbeeld aan steigerhout, maar ook vuren, grenen of douglas hout zijn zeer geschikt.

Naast alle verschillende houtsoorten is het natuurlijk ook mogelijk om het hout te verven. Of misschien vind je het leuk om verschillende soorten hout met elkaar te combineren? Het kan allemaal, the sky is the limit.

Stapelen maar!

De onderste planken zijn de langste, bovenaan worden ze steeds smaller. Op die manier kun je de vorm van een kegelvormige boom nabootsen. Vergeet niet om na iedere ‘tak’ een kleiner vierkant stukje in te voegen. Zo zorg je dat het gewicht goed verdeeld wordt en creëer je meer ruimte in de boom.

Indien gewenst kun je de bovenkant van het bouwwerk vastmaken met een borgpen. Zo kun je voorkomen dat de latten van de boom vallen en blijft alles – ook bij verplaatsen en opbergen – netjes bij elkaar.

Bouwers klaar, versieren maar!

Het leuke aan deze 3D houten kerstboom is dat het ontwerp zich heel goed leent voor allerlei soorten versieringen. Denk aan lampjes, kerstballen en andere ornamenten. Afhankelijk van de grootte van de boom is het ook mogelijk om kleine cadeautjes op de planken te leggen. Hoe feestelijk is dat!

Zo, je nieuwe kerstboom is nu helemaal af. Hoe is je creatie geworden? We zien de foto’s graag tegemoet. Wil je meer weten of kunnen we je helpen bij het bouwen van de houten kerstboom? Neem gerust contact met ons op.

Tini Suijkerbuijk

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 65 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram