0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

Duurzaam hout voor een groenere wereld

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. We gaan bijvoorbeeld met ons eigen herbruikbare tasje naar de supermarkt en scheiden ons plastic afval. Ook bij het kopen van hout kun je duurzaamheid in het oog houden. Waar je naar kunt kijken? Dat lees je hier.

Hout is niet alleen een prachtig product om mee te werken, maar wist je ook dat het helpt aan de vermindering van CO2-uitstoot? Bomen halen deze stof namelijk uit de lucht en slaan deze op. Daarnaast is er voor het produceren van hout niets anders nodig dan zonne-energie en zijn bomen altijd dichtbij. Hoe duurzaam wil je het hebben - maar hoe duurzaam is het hout in de winkel eigenlijk?

Er zijn verschillende certificeringen en duurzaamheidsklasses voor duurzaam hout, maar bij het kiezen voor de meest duurzame houtsoort is de toepassing waarvoor je het wilt het meest belangrijk. De ene houtsoort houdt zich voor de ene toepassing namelijk langer goed dan de andere. Natuurlijk geldt hoe minder vaak je hoeft te vervangen, hoe minder hout je nodig hebt.

Duurzame keurmerken

Hout is van zichzelf een erg duurzaam product. Het is een hernieuwbare, onuitputtelijke grondstof – tenminste, als de bossen waar de bomen vandaan komen duurzaam beheerd worden. Dit is waar de verschillende keurmerken om de hoek komen kijken. De twee wereldwijde keurmerken zijn FSC en PEFC. Wanneer je deze ziet, weet je zeker dat het hout afkomstig is uit gebieden waar bossen duurzaam onderhouden en gekapt wordt.

Duurzaamheidsklasse hout

Om aan te duiden hoe goed het kernhout van verschillende houtsoorten tegen invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld vocht en schimmels) kan, wordt een zogeheten duurzaamheidsklasse gebruikt. Deze zijn vastgesteld bij onbehandeld hout en geven een schattig hoelang het hout ongeveer mee zal gaan als het in contact komt het de grond. Er zijn in vijf duurzaamheidsklasses:

Duurzaamheids-klasse Omschrijving LevensduurHoutsoorten
 1Zeer duurzaam25 jaar of meerAzobé, robinia
2Duurzaam15 tot 25 jaarBangkirai, keruing, kastanje, eiken, Nobifix
 3Matig duurzaam10 tot 15 jaarGeïmpregneerd hout, douglas
4Weinig duurzaam5 tot 10 jaarBlank vuren
5Weinig duurzaam5 tot 10 jaarWilg, populier


Wist je dat je ook heel duurzaam hout van heel dichtbij kunt halen? De meest duurzame houtsoort die in ons gematigde zeeklimaat groeit is Robinia. Met een verwachte levensduur van zo’n 25 jaar gaat het nog erg lang mee ook.

Duurzame houtbehandeling

Impregneren is een manier waarop de levensduur van het hout verlengd kan worden. Een nadeel is dat er hierdoor schadelijke stoffen in de grond terecht kunnen komen. Kies dan daarom altijd voor KOMO gecertificeerd hout. Zelf zijn wij bij geïmpregneerd hout fan van Nobifix en Celfix. Deze behandeling zorgt ervoor dat de levensduur van het hout zelfs langer is dan de groeitijd van de boom én ze zijn ook nog veilig voor mens en milieu.

Langer genieten van hout

Als je gekozen hebt voor een duurzame houtsoort wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Regelmatig onderhoud is dan ook erg belangrijk. Denk hierbij aan een likje beits of verf (het liefst op waterbasis) en het afdekken van tuinmeubels in het najaar. Ook bij het vervangen van hout kun je duurzame keuzes maken. Denk bijvoorbeeld aan het gescheiden weggooien bij de lokale milieustraat en natuurlijk recycling.

Wil je meer weten over duurzaam hout of advies over welke keuze je bij jouw project het beste kunt maken? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 65 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram