0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

De vlonder: een heerlijk terras in eigen tuin

Een zonnige dag roept om een bezoek aan het terras. En wat is er nu fijner dan een terras in je eigen tuin? Een vlonder maakt het mogelijk. Het ziet er niet alleen prachtig uit, maar het aanbrengen van zo’n ondergrond heeft zeker ook voordelen. We vertellen je er graag meer over, compleet met handige klustips.

Er zijn heel veel verschillende houtsoorten waar je uit kunt kiezen als het om vlonderplanken gaat. Denk bijvoorbeeld aan hardhout, geïmpregneerd hout (Celfix) of het prachtige douglas hout. Naast de natuurlijke uitstraling is een voordeel van een vlonder ook dat het hout veel minder warm wordt dan bestrating. Je voeten zullen je dankbaar zijn op een tropische dag ?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Net als bij heel veel klussen is ook bij vlonders leggen de voorbereiding erg belangrijk. Ten eerste moet je natuurlijk bepalen waar het terras komt en hoe groot het wordt. Hou hierbij ook de zonuren en stand van de zon in de gaten. Kijk ook naar eventuele beschutting voor de wind. Dat alles zorgt ervoor dat je straks alleen maar fijner op je eigen terras zit.

Als je het ontwerp gemaakt hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Als je de vlonderplanken op een zandondergrond wilt plaatsen, raden we aan om 20 cm af te graven. De helft hiervan vul je op met stabilisatiezand. Wil je de planken bovenop de tuinbestrating monteren? Ook dat is een mogelijkheid.

Vlonderplanken leggen als een pro

En dan is het tijd om echt aan de slag te gaan! We hebben een aantal handige tips voor je waarmee je van je vlonderproject een waar succes maakt.

  • Zorg voor een vlakke ondergrond waarop de liggers komen. Leg bijvoorbeeld betontegels onder de liggers. Zo zorg je voor meer stabiliteit. Plaats ze afhankelijk van dikte van de vlonderplanken 50cm (21mm dik) tot 60 cm(28mm) uit elkaar. 
  • Laat het terras altijd heel lichtje aflopen zodat het water er niet op blijft staan.
  • Om de vlonderplanken vast te schroeven zul je hardhout moeten voorboren. Gebruik altijd een dunne boor. Kies hiervoor een maat die dunner is dan de dikte van de schroeven die je gebruikt. Er zijn zelfborende vlonderschroeven van gehard rvs welke mooi met het lenskopje in de groeven vallen.
  • Bij douglas of grenen geïmpregneerd kun je ook de zelf borende vlonderschroeven gebruiken. Deze zijn van gehard rvs en hebben een boorpunt waardoor het hout niet splijt.
  • Wanneer je in de zomer een vlonder legt, let er dan op dat hout krimpt. Hou daarom in warme periodes altijd rekening met extra voegbreedte. Tijdens en net na de montage oogt dit misschien gek, maar het voorkomt veel ellende in het najaar.

Extra lang genieten van je vlonder

Wanneer je met vlonderplanken je eigen terras in de tuin gecreëerd hebt, wil je hier natuurlijk het liefst zo lang mogelijk van genieten. Eén van de ergernissen die we regelmatig horen is het steeds terugkomende onkruid dat zich tussen de planken wurmt. Je kunt dit tijdens de montage al voorkomen door worteldoek aan te brengen. Zo blijft je vlonder ook het volgende seizoen nog leuk ?

Iets anders dat kan gebeuren, is dat de planken in de loop der tijd verkleuren. Hout zal in veel gevallen iets verweren, maar wist je dat ook tuinmeubelen voor verkleuringen zorgen? Zet je stoelen, loungebank en tafel daarom regelmatig eens op een andere plek, zo voorkom je oneven verkleuringen.

We wensen je heel veel plezier en succes met het maken van je vlonder. Heb je nog vragen of advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 68 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram