Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Zo maak je de optimale haardhout opslag
Een gezellige avond lekker knus bij de open haard, een knisperend haardvuur en de geur van hout in de lucht. Dat is voor ons wat echt ultiem genieten in de koudere maanden van het jaar is. Goed hout voor een fijn haardvuur is echter een kunst, een haardhout opslag onmisbaar. We delen dan ook graag onze tips om een zo optimaal mogelijk houthok te bouwen.
Wist je dat hout afhankelijk van de houtsoort wel één tot twee jaar moet drogen tot je het kunt gebruiken als haardhout? Een hele periode, niet zo gek dus dat veel mensen zich erop verkijken. Hout binnen bewaren omdat het daar altijd droog is klinkt logisch, maar drogen in de buitenlucht geniet de voorkeur. Dit omdat de wind en de zon beter drogen dan de lucht in een geïsoleerde ruimte. Hoog tijd voor een haardhout opslag in de tuin!
Denk in de breedte bij een haardhout opslag
Het is misschien verleidelijk om een lekker diep hok te bouwen, maar wanneer je een opslag voor haardhout gaat maken is het juist belangrijk om in de breedte te denken. Dit heeft te maken met het belang van de wind die we eerder al noemden. Hoe dieper je het houthok maakt, hoe minder goed de wind - en dus de uitdrogende factor die je nodig hebt - bij het hout kan.
Een handige tip om in je achterhoofd te houden is om de houtopslag niet dieper te maken dan twee blokken hout. Op deze manier zorg je er niet alleen voor dat het hout goed kan drogen, maar voorkom je ook broeierigheid en bijkomende schimmelvorming. Zo blijft al gedroogd hout langer goed en hoef je minder snel hout weg te gooien. Een mooie bijkomstigheid.
Kies voor een duurzame houtsoort
Omdat haardhout over het algemeen zo lang moet drogen, is het belangrijk dat je houtopslag lang mee gaat. Je wilt immers niet voor iedere paar ladingen hout iets moeten repareren of zelfs een hele nieuwe haardhout opslag bouwen. Vergeet dan ook niet om voor het maken van de opslag te kiezen voor een houtsoort die lang meegaat en wel tegen een stootje kan.
Douglas hout is van zichzelf erg duurzaam en rijk aan hars. Hierdoor is het niet perse noodzakelijk om het hout te behandelen met een beits of ander soort impregnant.
Je kunt ook kiezen voor Nobifix geïmpregneerd tuinhout. Door deze manier van behandelen wordt Europees naaldhout net zo duurzaam als tropisch hardhout. Een ander zeer goed materiaal om voor te kiezen is Celfix geïmpregneerd tuinhout.
Houd het hout van de grond bij een houthok
Als het haardhout hok eenmaal staat, zou je denken dat je kunt beginnen met het opslaan van hout. Eén belangrijk ding wordt echter vaak vergeten: de ondergrond in het hok. Zeker in ons natte landje is de grond vaak vochtig, en als er één ding is dat je bij het drogen van hout niet kunt gebruiken is het vocht. Zorg er dus voor dat het hout niet direct op de bestrating, aarde of andere soort bodem ligt.
Een simpele manier om drogend haardhout van de grond te houden is door een palet op de bodem te leggen. Door de open structuur is er ook genoeg ruimte voor ventilatie. Een andere manier is om een paar balkjes op de grond te leggen en het hout daar bovenop te stapelen. Zelf adviseren wij altijd om een afstand van ongeveer 10 centimeter vanaf de grond te hanteren.
Vergeet het dak van je haardhout opslag niet
Als je er aan alle kanten voor gezorgd hebt dat je geen gedoe krijgt met vocht, is het laatste waar je op zit te wachten regenwater dat via de bovenkant de haardhout opslag in sijpelt. Extra aandacht besteden aan het dak is dan ook zeker geen overbodige luxe. Het is in ieder geval zeker aan te raden om te zorgen dat het afdak een stukje overhangt.
Als dakbedekking kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakleer, dakshingles of dakpannen. Wil je het helemaal duurzaam aanpakken? Leg dan een groen dak op je haardhout opslag. Voor welke optie je ook kiest, kijk goed naar de afwatering: hoe kan het water weglopen? Voorkom dat er op één plek veel water blijft staan, dit kan op den duur voor lekkages – en dus vochtig haardhout – zorgen.
We hopen dat deze blog je inspiratie en tips geeft om zelf aan de slag te gaan met het maken van een fijn houthok. Heb je nog vragen, aanvullende tips of wil je meer weten? Laat het ons dan gerust weten. We helpen je graag.
Kort samengevat
Hoe dieper je het houthok maakt, hoe minder goed de wind - en dus de uitdrogende factor die je nodig hebt - bij het hout kan.
Omdat haardhout over het algemeen zo lang moet drogen, is het belangrijk dat je houtopslag lang mee gaat.
Zeker in ons natte landje is de grond vaak vochtig, en als er één ding is dat je bij het drogen van hout niet kunt gebruiken is het vocht.
Als dakbedekking kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakleer, dakshingles of dakpannen. Wil je het helemaal duurzaam aanpakken? Leg dan een groen dak op je haardhout opslag.
Veel succes!