Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Vurenhout onverminderd populair!
Het is heel logisch dat vurenhout al heel lang enorm populair is in de bouw, bij meubelmakers en bij klussers. Vurenhout heeft alle eigenschappen om het goed te bewerken: het heeft een goede sterkteklasse, het is niet zwaar en door zijn lichte kleur is het heel geschikt om te schilderen. Daarnaast is het een relatief goedkope houtsoort. Vuren is een allemansvriendje. Hoogste tijd dus om er eens een blog aan te wijden.
Waar groeit de vurenboom?
Waarom heet vuren eigenlijk zo? Want er bestaat helemaal geen vurenboom, vurenhout komt van de fijnspar. Deze boomsoort groeit het beste in koude gebieden, dan krijg je mooie rechte stammen met fijne jaarringen. Wij verkopen daarom alleen vurenhout afkomstig uit Noord-Europa. De verklaring van de naam vuren moet je zoeken in het verleden. In oude Scandinavische talen heette de spar een fyr. In het Engels betekent fir tree nog altijd fijnspar. En in Nederland werd in het jaar 1285 al een vermelding gemaakt van een constructie waarvoor 3 vurne balken nodig waren. Vandaar dus onze huidige benaming vurenhout!
Toepassingen van vuren
Met vurenhout kun je alle kanten op. Het is een lichte, makkelijk te bewerken houtsoort. Je kunt het makkelijk zagen, schaven en schuren. Het is eenvoudig te spijkeren, schroeven of te verlijmen. Het is bovendien sterk en geurloos. Het heeft een blanke, gelijkmatige kleur waardoor het heel geschikt is om te schilderen of te beitsen. Het hout wordt vooral verwerkt in constructies waar het niet nat kan worden want het hout is niet behandeld met een verduurzamingsmiddel. In de bouw wordt vuren bijvoorbeeld gebruikt voor:
- Kapconstructies
- Binnenkozijnen
- Stijl- en regelwerk
- Deuren
- Trappen
- Bekistingen
De fijnere kwaliteiten komen in aanmerking voor binnentimmerwerk zoals:
- Wand- en plafondbetimmeringen
- Sauna’s en hottubs
- Boekenkasten
- Magazijnstellingen
- Meubels
- Houten speelgoed
Grote keuze
Let bij aankoop van vurenhout erop of het hout het FSC keurmerk draagt en om welke klasse hout het gaat. In onze winkel verkopen wij hout in klasse C, dit kan gebruikt worden voor alle constructieve toepassingen. Het hout is afkomstig uit Noord- Europa, waar de bomen in duurzame bossen geteeld worden. Wij hebben alle gangbare kopmaten in de winkel en we kunnen op bestek zwaardere kopmaten leveren in de gewenste lengtes. Het is ook mogelijk om deze geïmpregneerd te bestellen. Sommige architecten verlangen geïmpregneerd hout voor binnen. Dan is het hout beschermd tegen aantasting door insecten. Daarnaast vind je in de winkel (of in de webshop):
- messing en groef vellingdelen voor plafond of vloer
- rachelhout
- geëgaliseerde panlatten
- geschaafde planken
- steigerplanken
In de winkel kun je volop inspiratie opdoen. We helpen je met het uitzoeken van de juiste hoeveelheden en doen passende offertes. Je kunt in de winkel het hout direct meenemen of een bestelling plaatsen en die laten klaarzetten zodat je hem later kan komen afhalen. Natuurlijk kun je ook altijd je bestelling laten bezorgen.
Tip van Tini
Hout is een natuurproduct en werkt daardoor altijd. Bij de afwerking met vurenhout moet je de hartzijde van het hout daarom aan de buitenkant van de constructie plaatsen. De hartzijde is harder en geeft minder werking. Je vindt de hartzijde door aan de kopse kant te kijken hoe de jaarringen lopen. De hartzijde is de zijde waar de ringenlijnen beginnen en teruglopen.