0165-312067
KlantenserviceMijn accountVerlanglijstje
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo
CJM HouthandelWebwinkel keurmerk logo

5 tips voor de tuinoverkapping

De ‘r’ zit weer in de maand, dat kan maar één ding betekenen: het najaar is begonnen. Lange avonden buiten zitten zit er niet echt meer in, helaas. Grote kans dat je als buitenliefhebber nu overweegt om een tuinoverkapping te maken of te laten zetten zodat je langer buiten kunt zitten. Maar waar moet je allemaal op letten als je een overkapping uitkiest? We geven je graag een aantal handige tips.

Wanneer je een overkapping uitkiest, is de keuze enorm. Denk hierbij aan verschillende houtsoorten, stijlen en afmetingen. Je kunt de overkapping naar eigen wens samenstellen en zelf los hout kopen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kant-en-klaar bouwpakket. Ben je niet zo handig? Dan kun je natuurlijk een timmerman vragen om het te komen plaatsen. Als je hier eenmaal een keuze tussen hebt gemaakt, is het tijd voor de overkapping zelf:

Meten is weten

Wanneer je bepaald hebt waar je overkapping moet komen, is het zeker de moeite waard om alle maten nog eens na te kijken. Misschien lijkt die 2,5 meter wel heel wat, maar past je tuinmeubilair er ook helemaal onder? Het zou natuurlijk zonde zijn als de overkapping eenmaal staat en blijkt dat je tafel onder de overkapping uitsteekt.

Wellicht ten overvloede, maar let als je kiest voor een kant-en-klaar bouwpakket goed op het verschil in binnen- en buitenmaten. Het zou natuurlijk vervelend zijn als het allemaal anders uitpakt dan je verwacht had. Twijfel je over de maten? Je kunt altijd aan een ervaren timmerman vragen om de afmetingen voor je na te kijken.

Zorg voor een goede afwatering

In ons kikkerlandje kan er best wat regen vallen, het is daarom belangrijk dat je zorgt voor een goede waterdichte dakbedekking zoals bijvoorbeeld EPDM of Bitumen dakleer. Zo voorkom je dat de overkapping gaat lekken en zorg je er meteen voor dat het hout langer meegaat, omdat het minder kans krijgt om te gaan rotten door aanhoudend vocht. Kijk goed waar en hoe water het dak af kan, bijvoorbeeld via een dakdoorvoer bij een platdak en een dakgoot bij een lessenaarsdak. Een hierop aangesloten afvoerpijp kan het water verder afvoeren naar een putje, sloot of grindbak.

Wanneer je ervoor kiest om één of meerdere zijdes van de overkapping dicht te maken, is het belangrijk dat je ook hier op de afvoer van regenwater let. Wij adviseren om hierbij te kiezen voor een wand van potdekselplanken (Zweeds rabat), overhangend rabat of andere planken met mes en groef. Het water kan dan niet tussen spleetjes door naar binnen komen.

Zorg voor voldoende licht

Een grote overkapping is natuurlijk erg fijn omdat je veel ruimte hebt, maar deze neemt aan de andere kant natuurlijk veel ruimte in de tuin weg. De keerzijde is dat een overkapping veel licht weg kan nemen, bijvoorbeeld als je deze aan het huis vast plaatst. Maar ook als je de tuinoverkapping ergens anders neerzet, heb je natuurlijk alsnog te maken met (te) veel schaduw.

Om te zorgen dat je bouwwerk geen negatieve gevolgen heeft voor de hoeveelheid licht kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te werken met lichtkoepels of licht doorlatende panelen in het dak te verwerken. Plaats je de overkapping los in de tuin? Kies dan voor een plek naast een zijmuur van het huis of naast de schutting.

Zon, warmte, verwering

Een overkapping is natuurlijk niet alleen prettig in het najaar, ook in de zomermaanden kan het een heerlijk relaxplekje bieden in de schaduw. Om ervoor te zorgen dat het onder de tuinoverkapping in de zomer niet te heet wordt, kun je zonwerend materiaal verwerken op het dak.

De zon geeft niet alleen warmte, maar kan er ook voor zorgen dat kleuren en hout snel verschieten. Het is dan daarom altijd een goed idee om het hout te behandelen met een product dat beschermt tegen Uv-stralen.

Gebruik betonpoeren met hoogteverstelling

Door gebruik te maken van betonpoeren zorg je er niet alleen voor dat de tuinoverkapping stevig bevestigd is, je houdt het hout zelf ook van de grond weg. In en op de grond wordt het materiaal natuurlijk sneller blootgesteld aan vocht en rot. Wanneer je kiest voor een betonpoer met hoogteverstelling, weet je zeker dat je altijd goed zit. Er zijn overigens ook ijzeren paalhouders welke je in kunt storten in een eigengemaakte betonpoer.

Wil je meer weten of advies over een overkapping in jouw tuin? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Kort samengevat

 1. Meten is weten

  Wanneer je kiest voor een kant-en-klaar bouwpakket, let goed op het verschil in binnen- en buitenmaten

 2. Zorg voor een goede afwatering

  In ons kikkerlandje kan er best wat regen vallen, het is daarom belangrijk dat je zorgt voor een goede waterdichte dakbedekking zoals bijvoorbeeld EPDM of Bitumen dakleer

 3. Zorg voor voldoende licht

  Om te zorgen dat je bouwwerk geen negatieve gevolgen heeft voor de hoeveelheid licht kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te werken met lichtkoepels of licht doorlatende panelen in het dak te verwerken. Plaats je de overkapping los in de tuin? Kies dan voor een plek naast een zijmuur van het huis of naast de schutting.

 4. Zon, warmte, verwering

  Om ervoor te zorgen dat het onder de tuinoverkapping in de zomer niet te heet wordt, kun je zonwerend materiaal verwerken op het dak.

 5. Gebruik betonpoeren met hoogteverstelling

  Wanneer je kiest voor een betonpoer met hoogteverstelling, weet je zeker dat je altijd goed zit.

Veel succes!

Stel ons een vraag.
Send via WhatsApp
heartusercart
De waardering van cjm-hout.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 65 reviews.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram