CJM Hout

Douglas hout

Douglas is door zijn warme uitstraling een toevoeging aan iedere tuin. Het laat zich ook nog eens goed verwerken en is daarom erg populair bij het zelf bouwen van buitenverblijven en overkappingen. Douglas hout is een houtsoort die rijk is aan hars. Hierdoor is het niet noodzakelijk het te behandelen met impregnant, en dus van zichzelf al behoorlijk duurzaam. Douglashout valt dan ook in duurzaamheidsklasse 3. Zet deze houtsoort niet direct in de grond, dit verkort namelijk de levensduur substantieel. Zet de staanders voor een Douglas overkapping daarom bijvoorbeeld op betonpoeren of paalhouders. Voor kleurbehoud is het hout eenvoudig in beschermende olie te zetten.

Het geschaafde hout is voor het schaven kunstmatig teruggedroogd waardoor het goed te schaven valt. Het door ons geleverde versgezaagde ongeschaafde douglashout heeft een antiblauwschimmel behandeling ondergaan waardoor schimmelvorming uitblijft.

Wij hebben een assortiment samengesteld van glad geschaafde 16mm douglas schuttingplanken tot 20x20cm douglas palen bezaagd. Maar ook mes- en groefplanken voor dakbeschot en douglas potdekselplanken vindt u hier. In de categorie schuttingen kunt meer vinden over onze schuttingen van Douglashout.
Hier zie je een voorbeeld van een knusse overkapping van douglashout. In dit geval zijn de staanders van fijnbezaagde 12x12cm palen gemaakt. De liggers zijn relatief licht uitgevoerd met fijnbezaagde 5x10cm balken. Dit was mogelijk omdat het dak is bekleed met een natuurrol. Dat is weliswaar niet waterdicht, maar wel licht van gewicht en geeft natuurlijk ook wat schaduw in de zomer. Let ook op de de ijzeren voeten die de palen van de grond af houden.
Dit is een schuur die is bekleed met potdekselplanken van douglas. (Potdekselplanken staan ook wel bekend als ijssselrabat of zweedsrabat). De planken zaten op het moment van de foto er al enige tijd op, en er valt te zien dat ze op dit moment beginnen te vergrzijzen. Dat is natuurlijk geen probleem als dat de voorkeur heeft, maar het is ook mogelijk om ze (dichter) bij de orignele kleur te behouden door ze te behandelen met een transparante beits of blanke impregneerolie met UV filter.
Deze overkapping is gemaakt van allerlei materialen van douglashout. Zo zijn links nog net mes en groefplankjes te zien waarmee een zijde is dichtgezet en zijn er stevige staanders gebruikt. Het is momenteel ook populair om de wanden dicht te zetten met zwart gespoten zweeds rabat, dat geeft een erg mooi effect in combinatie met de lichte palen. Let ook op de antraciet poeren waar de staanders op zijn gezet. Overigens zijn deze en de voorgaande foto's allemaal voorbeelden van projecten van onze klanten.